Alabamai Farmer Szövetkezet

47 tagszövetkezet, 3 000 termék, 2 300 alkalmazott

Az Alabamai Farmer Szövetkezet a QlikView®-val növeli profitját, fokozza kiskereskedelmi tevékenységének hatékonyságát.

Ma már a szükséges információk valós időben állnak rendelkezésünkre, ezáltal az üzleti kihívásokra azonnal tudunk reagálni, és ez kétségkívül a margin, a profit növekedését hozza.

- Wayne Holt, CIO, AFC

Az Alabamai Farmer Szövetkezet (Alabama Farmer Cooperative, Inc. - AFC www.alafarm.com) mezőgazdasági szövetkezetek regionális szövetsége, melyet 1936-ban alapítottak agrárvállalkozók; a tagok által választott igazgatótanács vezeti; legfőbb célja a 90 kiskereskedelmi egységgel rendelkező 47 tagszervezet érdekeinek szolgálata.

A diverzitás és a hatékony irányítás az AFC-t az USA délkeleti területeinek egyik legnagyobb, agrárvállalkozók által tulajdonolt szövetségévé tette. Ez a bonyolult szerveződés több, mint 300 millió USD (90 mrdFt!!) árbevétélével, és 2,300 fő foglalkoztatottjával számos közös vállalkozás tagjaként érte el mai méreteit: Agri-AFC, beszerző szervezet, Anderson's Peanuts, piacszervező szervezet, a legnagyobb amerikai vetőmag- és földimogyoró forgalmazó, Biologic, takarmánykeverék fejlesztő, Bonnie Plant Farm, a legnagyobb kontinentális zöldség-, gyógynövény- és évelő virág szállítója, vagy a SouthFresh Farms, mint minőségi harcsatenyésztő és feldolgozó.

A kihívás: Az eredményesség, profitabilitás fenntartása egy gyors változásokkal terhelt szezonális ágazatban.

Az AFC menedzsmentje üzleti szolgáltatások sokaságát ajánlja tagjai számára, kezdve a tagoknak a szezonális ingadozásokat áthidaló, de hosszútávú hiteligényeit is kielégítő hitelkonstrukciókkal a kiskereskedelmi egységek, vagy nagybani szállítók tucatjainak támogatásáig. A szezonális ingadozás a legfőbb jellegzetessége ennek az ágazatnak, tehát a bizonytalanság megfelelő kezelése létfeltétel, ami óriási hatással van a profitra. Az AFC ma már sikeresen kezeli ezt a bizonytalanságot technológiai innovációjának köszönhető tény-alapú döntéshozatali mechanizmusok alkalmazásával.

És itt jön a képbe a QlikView.

Ma már a QlikView riporting megoldás egyszerre biztosítja a dashboard szintű kontrollt és az adatszintű lefúrási lehetőséget a vezetés és végrehajtás minden szintjén. A QlikView alkalmazásokkal a profitabilitás, az útvonal menedzselés, a készletek terén újonnan felfedezett átláthatóság növeli a szövetkezet általános működésének hatékonyságát, a QlikView-támogatott portálok pedig, mint például a termék katalógusok, a készlet kezelés, a felhasználók tevékenységének javulását eredményezik.

A megoldás: A QlikView riporting rendszere menedzseli a működést.

Négy hónap leforgása alatt az AFC IT részlegének egyetlen munkatársa, Jessica Stanford tucatnyi QlikView alkalmazást készített és telepített az AFC vezetői, pénzügyesei, készletgazdálkodói, értékesítési menedzserei és értékesítői számára. Az AFC néhány ilyen hatékony alkalmazását alább vázoljuk.

A pénzügyi alkalmazás a vezetés számára mélységi betekintést nyújt az AFC pénzügyeibe regionális szinttől le egészen az egyedi termékek szintjéig. Ez nemcsak a legprofitábilisabb termékeksorok és a leghatékonyabb értékesítési csatornák meghatározására teszi képessé a döntéshozókat, de a historikus adatokon alapuló előrejelzésekre is.

Mivel a mezőgazdaság hiteligényes ágazat, Dan Groscost (nomen est omen), az AFC pénzügyi vezetője (CFO) a QlikView-t a hitelállomány alakulásának különböző szempontok szerint elemzésére használja, beleértve a banki, az éves, havi, napi átlagok alakulását, ezek grafikus megjelenítése, illetve az észlelhető terndek sokat segítenek banki tárgyalásai során. "Amikor partnereimmel folytatott tárgyalások során a QlikView-t használomk, mindig el vannak varázsolva attól, milyen könnyedén lehet rengeteg adatot nagyon gyorsan átláthatóvá és érztelmezhetővé tenni."

Amikor egy kiskereskedelmi egység hiteligénylést jelent be, az AFC hitelfolyamatok applikációját használják az igénylő pénzügyi, értékesítési képességeinek átvilágítására, jövőbeli lehetőségenek előrejelzésére. "10 percen belül képesek vagyunk az adott egység teljesítményét három éves trend-analízissel elemezni, a trendektől való eltéréseket feltárni és értelmezni." mondta Wayne Holt az AFC IT vezetője (CIO). Az összehasonlító elemzés mind az egész szövetkezet, mind pedig az egyes egységek teljesítményét segít fokozni. Ezáltal az AFC ott tud segítséget nyújtani, beruházást finanszírozni, ahol ténylegesen szükség van rá.

A készlet applikáció az AFC összes kiskereskedelmi egysége számára elérhető, nemcsak saját készletadataikat látják, hanem a többi egységét is, ezáltal csökkenthetők a felesleges beszerzések, felgyorsítható a termékértékesítési folyamat, csökkenthető a készlet-finanszírozási igény. Ez a rendkívül sokrétű alkalmazás termék fotókat, kezelési kézikönyveket, használati útmutatókat, rendelési űrlapokat tartalmaz több, mint 3,200 termékhez - komplett termékkatalógusként és információtárkén szolgál. A felhasználók kereshetnek termékre, UPC kódra szinte bármilyen variációban. Az adatok két óránként frissülnek, ezzel abszolút valós idejű elérést biztosítanak. Az alkalmazás az AFC kapcsolt vállalkozásának, az Agri-AFC-nek az adatait is használja, mindketten elérik a másik adatbázisát.

A értékesítési app regionális és egyedi értékesítő szintjén is ad még geográfiai adatokat is.

Eredmény: a menedzsment és az egységek sokkal hatékonyabbak, profitábilisabbak.

A menedzsment mélyebb betekintést nyer a működés adataiba, átfogóbb képet tud alkotni az egész szövetkezet tevékenységéről, megalapozottab, adatvezérelt döntéseket tud hozni. A kiskereskedelmi egységek számára ugyanezek jelentik az előnyt. Az egy kattintásos adatelérés hatákonyabbá teszi munkájukat. Ráadásul a készlet app a maga minden termékre kiterjedő információs tárházával nagyszerű vevőszolgálati támogatást is jelent.

A QlikView erőteljességének egyik jó példája az "előtte - utána" helyzetre, hogy a pénzügyi vezető több, mint egy tucat fő mutatót kísér figyelemmel, amik naponta frissülnek a mérlegadatokkal - így valóban az üzlet ütőerén tudja tartani az ujját.

A megoldás áttekintése

Alabamai Farmer Szövetkezet

Regionális szerveződésű beszerző és értékesítő szövetkezet

Iparág: fogyasztási cikkek, kis- és nagykereskedelem

Funkciók: végrehajtás, értékesítés, web, értékesítési csatornák, termelés, pénzügy

Ország: USA

A feladat:

A 90 kiskereskedelmi egység és a több, mint 3,000 termék összetartozó adatainak gyors elérése, amik korábban számtalan, és nehezen kezelhető forrásokból voltak csak kinyerhetők.

Megerősíteni a döntéshozatalt egy szezonális ingadozású, kiszámíthatatlan ágazatban a termék-margin és -profitabilitás adatok valós idejű elérhetőségének biztosításával.

A hatékonyabb működés érdekében növelni az adatok átláthatóságát mind szervezeti, mind szövetkezeti szinten

A megoldás:

Az AFC 20 felhasználó részére 12 QlikView alkalmazást telepített mindössze 16 hét alatt. Az AFC pénzügyi vezetője (CFO) a QlikView-val 6 működési terület tucatnál több kulcsfontosságú mutatójának (KPI) alakulását tudja könnyen áttekinthető dashboardokon figyelemmel kísérni, a napi szintű adatfrissítés pedig a legfrissebb adatokon nyugvó döntéshozatalt biztosítja még a szezonális ingadozások hatásának is azonnali figyelembe vételével is. A QlikView szerverrel és Publisherrel a menedzsment egyszerre képes az adatok mélyére tekinteni ugyanakkor átfogó képet alkotni a termelés, a piac, az ágazat egészéről.

Az előnyök:

Az egész szövetkezet általános és teljes működésének jobb átláthatósága, ami jobb minőségű adatokon nyugvó döntéseket eredményez.

A működés hatékonyságának emelkedése az összes kiskereskedelmi egységnél az értékesítési és készlet adatok egy kattintásos elérésének biztosítása révén.

Javuló vevőszolgálati munka, gyorsabb, pontosabb válaszok a felmerülő kérdésekre.

Gyorsabb adatelérés, a szövetkezet képes azonnal a szezonális ingadozásokhoz igazítani üzleti döntéseit.

Time to value
20 applikáció kifejlesztése 16 hét alatt egyetlen erőforrással.

"Ha nem volna műszaki hátterem, a QlikView-val akkor is könnyedén tudnék dolgozni, elemzéseket végezni és a szükséges vizualitással, grafikonokkal támogatni a döntéshozókat."

Jessica Stanford

AFC üzleti elemző.

"Korábban ezeket az adatokat havonta egyszer kalkuláltuk. Szezonális ágazatban ez késő a döntések finomításához. Most azonban az információk valós időben érkeznek, ezért képesek vagyunk időben cselekedni.

Most még korai lenne a hatásokat számszerűsíteni, de meggyőződésem, hogy a QlikView® extra profitot termel tagszövetkezeteinknek."

Wayne Holt

CIO, AFC