Szállítás és logisztika

A BI szerepe az ellátási láncban

Növelje az áttekinthetőséget és a hatékonyságot!

Feladat - kihívás

A tárolás és szállítás mind az erőforrásokkal, mind az iformációkkal való gazdálkodás kérdését érinti, és a termék bekerülési költségeinek átlag 30%-át teszi ki.

A szállítás és logisztika az áru egyik helyről a másikra, a gyártótól a kereskedőhöz, vagy vevőhöz való fizikai mozgatását jelenti. Komplex tevékenység, ami országhatárokat szel át, gondos kezelést, a költségekkel való gazdálkodást igényel, és legfőképp biztosítania kell, hogy az áru megfelelő időben a szükséges helyre kerüljön. Minden elemének hatékonynak kell lennie.

A szállítás menedzselése a szállítmányozók és szállítási módok megválasztását jelenti a hatákonyság és a kapacitáskihasználás szempontjainak prioritásával. A nemzetközi kereskedelem, az áruk, késztermékek országok közötti mozgatása jelentős adminisztrációt követel. A tényleges jövedelem szempontjából kritikus elemek például a garanciális feltételek biztosítása, a cserére kényszerült termékek vizsgálati helyre való eljuttatása, bevizsgálása, cseretermék biztosítása.

A megoldás

A Qlik számos applikációt készített e terület problémáinak kezelésére, mely alkalmazások aktuális információkon alapuló, gyorabb, adatvezérelt döntések meghozatalát teszik lehetővé felhasználóik számára, azáltal, hogy

  • a szükséges időpontban érhetik el a szállítmányokkal kapcsolatos legfrissebb és legpontosabb adatokat, származzanak azok bármilyen forrásból;
  • átfogó képet kapnak a költségekről, készletekről, szűk keresztmetszetekről;
  • betekintést nyernek a szállítmányokkal kapcsolatos hatalmas adattömegek minden részletébe, a raktározási, tárolási kérdésektől az útvonalterven át szállítójármű terhelhetőségéig.

Pótolhatatlan eszközei annak, hogy a döntéshozók folyamatosan és állandóan képben legyenek, és döntéseiket midig az aktuális viszonyoknak megfelelően hozhassák meg, és ha kell, módosíthassák.